Bize Ulaşın

Wrasse climbing gourami amur pike Arctic char, steelhead sprat sea lamprey grunion. Walleye

Yumuşatma Sistemleri

Yumuşatma Sistemi Nedir?

Su Yumuşatma Sistemleri, bizim kireçli su olarak da tabir ettiğimiz sert suyun içindeki sertliğe sebep olan kalsiyum ve magnezyum gibi iyonların sodyum iyonu ile değiştirilerek yumuşatılmasını amaçlayan sistemlerdir. Çevresel, evsel, endüstriyel atıklar ve çevre kirliliği sebebiyle su zamanla içilebilir özelliğini kaybedip sertleşir ve yumuşaklığını yitirir. Bu sert su evimizdeki çamaşır – bulaşık makinesini, ütüyü, kettle gibi su ısıtma aletlerini, kombiyi, işletmemizdeki sistemleri, tesisat hatlarını ve hatta direkt olarak sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu noktada Su Yumuşatma Sistemleri bize en etkili çözümleri sunar.

Su Yumuşatma Sistemlerinin en önemlisi parçası katyonik reçinedir. Filtrenin içi katyonik reçine ile doldurulur. Sonrasında katyonik reçine filtreden geçirilen suyun içindeki kalsiyum ve magnezyum gibi sertliğe sebep olan iyonlar ile kendi içindeki sodyum iyonunun yerlerini değiştirir. Bu sayede su kireçsiz ve doğal haline geri döner.

Filtrenin içindeki katyonik reçine zamanla kalsiyum ve magnezyum iyonları ile dolarak doyuma ulaşır ve su yumuşatma özelliğini kaybeder. Bu noktada rejenerasyon dediğimiz işlemin yapılması gerekmektedir. Bu işlem tuzlu su ile yapılır. Tuzlu su, reçineye gerekli olan sodyumu kazandırırken, kalsiyum ve magnezyumun da yok olmasını sağlar. Tuzlu su içi reçine dolu sisteme verilir ve reçine yeterli sodyumu geri alır. Yıkama işleminde ise doyuma ulaşan reçine, tuzun kloru, kalsiyum ve magnezyum iyonları ile birleşerek drenaj hattından atık su olarak dışarıya atılır. Rejenerasyon işlemi reçine doydukça otomatik olarak devreye girer. Su Yumuşatma Sistemleri, zaman kontrollü, debi kontrollü ve tandem su yumuşatma olarak tercih edilebilir.

Zaman kontrollü su yumuşatma sistemi, haftanın istenilen gününde istenilen saatinde herhangi bir insan müdahalesi gerektirmeden rejenerasyon işleminin yapıldığı sistemdir. Debi kontrollü su yumuşatma sisteminde ise cihaz üzerinde bulunan bir sayaç vasıtasıyla geçen su miktarını ölçümler. Önceden belirlediğiniz program içeriği ile bu suyun debisi uyuşuyorsa sistem kendiliğinden rejenerasyon işlemini başlatır. Tandem su yumuşatma sistemleri daha gelişmiş bir sistem olarak düşünülebilir. Endüstriyel alanda daha kaliteli reçine kullanılarak ileri seviyede kireç filtrasyonu yapılır.

Yumuşatma Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Yumuşatma Sistemi Projelendirilmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Yumuşatma Sisteminin Kullanım Alanları