Bize Ulaşın

Wrasse climbing gourami amur pike Arctic char, steelhead sprat sea lamprey grunion. Walleye

Ultraviyole Sistemleri

Ultraviyole Sistemleri

Ultraviyole mor ötesi ışığının sudaki mikrop, virüs ve bakteriler üzerinde öldürücü etkisi vardır. UV Dezenfeksiyon Sistemlerinde de bu ışık kullanılır. UV-C ışınları kullanılarak suya herhangi bir kimyasal eklentisi yapmadan dezenfeksiyon sağlanır. Su fiziksel ve kimyasal yapısı bozulmadan mikrobiyolojik açıdan sağlıklı şekilde arıtılmış olur.

UV Dezenfeksiyon Sistemi endüstriyel alanda sıkça tercih edilen bir sistemdir. Bakımının ve montajının kolay olması, sudaki bakteri ve virüsleri %99 gibi büyük bir oranda yok etmesi, anında ve etkili şekilde arıtım yapması ve herhangi bir kimyasal kullanımı ve buna bağlı olarak da atık olmaması tercih edilme sebeplerinin başında gelir. UV Dezenfeksiyon Sistemleri suda herhangi bir kalıcı madde bırakmaz.Bilindiği üzere bu sistemlerde UV-C yani 254nm dalga boyu ışık kullanılır. 

Ultraviyole Işınlar Sudaki Mikrop, Bakteri, Virüs ve Parazitleri Nasıl Yok Eder?

UV ışınları bu canlı mikroorganizmaların hücre zarından süzülerek geçer, DNA zincirlerinde değişiklikler yapar. Bu değişikliklerden dolayı mikroorganizmalar her türlü faaliyetlerini durdurur ve ölüm gerçekleşir. UV reaktörünün içerisine su dezenfeksiyonunda kullanılmak üzere özel UV lambalar yerleştirilir. Bu lambaların direkt olarak suyla temasını engellemek için özel kuvars camlar kullanılır. Kuvars camlar yüksek ışık geçirgenliğine sahiplerdir. Reaktörün içinden geçirilen su yukarıda bahsettiğimiz UV ışınlarına maruz kalır ve dezenfeksiyon tamamlanmış olur.

UV reaktörünün ve sistemin kontrol edilip izlenmesi için sistemde kontrol panosu da bulunur. Panonun üzerinde bulunan zaman sayacı sayesinde UV lambaların işleyişi ve kaç saat çalıştığı gibi unsurlar takip edilir. Bu sayede lambaların değişim zamanı geldiğinde yenisi ile değişimleri sağlanır veya kuvars kılıfların temizliği yapılır. Suya yeterli UV ışını verilmediğini taktirde ölümü tam anlamıyla gerçekleşmeyen bazı canlı organizmalar DNA’larını tekrar onararak canlanabilirler. Biyolojide bu onarıma ‘fotoreaktivasyon’ adı verilir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak adına suya yeterli UV ışınının verildiğine emin olunmalıdır. Araştırmalara göre içme suyunu dezenfekte etmesini amaçlayan UV cihazları en az 400J/m2 UV dozu verecek şekilde seçilmelidir.

UV Dezenfeksiyon Sisteminin tam anlamıyla dezenfeksiyon işlemini tamamlayabilmesi için bir önemli husus daha vardır. ‘’İdeal montaj noktası’’. Bildiğiniz gibi UV bir ışındır ve suda kalıcı bir etkisi yoktur. Dezenfeksiyonu yapılan su dışarıda bekletildiğinde tekrar sağlıksız duruma gelebilir. Bunu engellemek için sistemin ideal montaj noktasını bulmak şarttır. Suyun kullanım yerlerine en yakın noktalara ideal montaj noktası diyebiliriz. Sistem dizaynında bu özellik dikkate alınmalı ve kurulum buna göre yapılmalıdır.

Ultraviyole Dezenfeksiyon Sisteminin Başarılı Olması İçin Gerekenler Nelerdir?

Ultraviyolenin Avantajları Nelerdir?

Ultraviyole Kullanım Alanları Nelerdir?