Bize Ulaşın

Wrasse climbing gourami amur pike Arctic char, steelhead sprat sea lamprey grunion. Walleye

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemleri

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemleri

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemi, genelde koku, renk ve tat giderici sistemler olarak bilinmektedir. Ancak bu sistem sadece bu üç unsuru gidermekle kalmaz. Suda bulunan veya bulunma ihtimali olan diğer istenmeyen maddelerin de filtrasyonunu sağlar. Bu maddeleri deterjan, sanayi atıkları, tarım ilaçları, serbest klor, serbest ozon, hümik asit, yağ ve bazı organikler olarak çeşitlendirebiliriz.

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemi kesinlikle katı maddeleri ayıracak bir sistem olarak görülmemelidir. Bu sistemin görevini tam anlamıyla yapabilmesi için önüne mutlaka yabancı ve istenmeyen katı maddeleri sudan arıtacak bir sistem kurulmalıdır (örneğin kum filtrasyon sistemi).

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemi neden katı maddeleri ayıracak bir sistem olarak görülmemelidir? Hemen açıklayalım;

Odun, kömür, Hindistan cevizi kabuğu, petrol gibi ham maddeler aktif karbonun üretilmesi için en gerekli ve yaygın olarak tercih edilen maddelerdir. Bu maddelerin yüksek sıcaklıkta ısıtılması sonucu granül olarak elde edilen aktif karbon, sünger gibi yüksek miktarda gözenekler içerir.

Bu gözenekler su içindeki bazı maddeleri kendilerine doğru çekerler. Eğer ki sudaki katı maddeler bu sistemden önceki aşamada arıtılmamış olurlarsa, sözü geçen katı maddeler aktif karbonun içindeki gözeneklere tutunurlar. Ters yıkama esnasında da atılamazlar çünkü aktif karbonun yoğunluğu düşük olduğundan ters yıkama sırasındaki su akış hızı da düşük olur. Bu nedenle katı maddelerin filtreyi terk etmeleri mümkün olmaz.  Bu durumda aktif karbon malzemesi çok kısa bir zamanda özelliğini kaybeder ve asıl görevini yerine getiremez hale gelir.

Karbon Filtrasyon Sistemlerinde filtre kolonları quartzı alt yatak malzemesi olarak kullanır. Asıl filtre malzemesi olarak da az önce açıklamasını yaptığımız aktif karbon filtresi kullanılmaktadır.

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemlerinde de otomasyon valfi kullanılabilir. Bu sayede otomatik zamansal aralıklarla ters yıkama işlemi yapılır. Bu işlem tamamen otomatik ve insan müdahalesi gerektirmeyen bir süreçtir. Bu sistemler mekanik valf ve yüzey borulamalı olarak da kurulabilmektedir. Yüzey Borulamalı Aktif Karbon Filtrasyon Sistemi, filtrelerin boyutları ve su geçirme miktarları büyüdüğünde tercih edilir.

Sistemin En İyi Şekilde Çalışması İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Sistemin ilk devreye alınışında sistem direkt kullanılmaya başlanmaz. Öncesinde aktif karbon ıslatılır ve 24 saat kadar suda bırakılır. Daha sonrasında ise ters yıkama ve durulama işlemleri yapılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Aktif karbon çok gözenekli bir yapı olduğundan bakterilerin üreyebilmesine uygun bir ortam oluşturur. Bunun önüne geçebilmek için filtrenin giriş – çıkış basıncı sürekli gözlemlenmeli ve düzenli olarak çıkış suyunda bakteri analizi yapılmalıdır. Fiziksel ve kimyasal olarak sterilizasyon yapılması da önerilir.

Sistemin bakımı atlanmamalı ve düzenli periyodlarda yaptırılmalıdır.

Sistemin dizaynına da dikkat edilmesi gerekir. Tankın çapı, su geçiş hızı, suyun içerisindeki mineral miktarı, tesisatın çapı ve geri yıkama yapan debi gibi birçok unsura dikkat edilerek sistemin dizayn edilmesi önemlidir.

Avantajları

Kullanım Alanları